NEWS

MVRDV win the competition for Silhouette, a mixed-use building and symbolic gateway into Moscow

MVRDV win the competition for Silhouette, a mixed-use building and symbolic gateway into Moscow

GK Osnova has announced MVRDV as a winner of the international design competition for the mixed-use complex in the city centre of Moscow. Silhouette takes inspiration from neighbouring constructivist buildings and is a new 52,000m2 contemporary mixed-use complex exploring geometry and materiality in its design. The new residences in Moscow with commercial facilities, luxurious living and contemporary architecture will be located right in the city centre.

Silhouette is a new addition to the centre of the city that will contribute to the grand character of Moscow’s central ring. Located at the intersection of Academician Sakharov avenue and Sadovaya-Spasskaya street, also home to the Le Corbusier Tsentrosoyuz Building and Narkomzem, the constructivist designed Ministry of Agriculture by Alexey Shchusevand, the corner plot will have great exposure and accessibility within the city. With a height up to seventy-eight meters, the complex offers remarkable views of Moscow’s skyline and adds a bold new character to the city’s existing silhouette.

“Silhouette is really an abstraction of the classical building silhouettes found in the city,” explains Jacob van Rijs, co-founder of MVRDV. “The combination of two grand and warm-toned buildings not only create a symbolic gateway to the city centre, but also homely dwellings  and fine workspaces with a lively programme on ground levels for all to enjoy.”

Moscow is one of the world’s centres and developers projects here must correspond to the highest standards. For that reason, we have announced an international competition enable us to select the best of world experience in architecture and realise it in our project, says Mr Rutchiev, CEO of GK Ocnova. He adds, “At the moment together with MVRDV, they are preparing all required material to present the project to Moscow State Architectural Committee.”

The 52,000m2 complex will consist of luxury apartments, a sports centre, flexible workspaces, an event space and a sky deck. The top floors accommodate apartments in a variety of configurations and sizes with the largest located on the corners providing panoramic views in every direction. Underground programs include a supermarket and both commercial and residential parking. A modular system allows for diversifying the building’s shape and interior typologies whilst at the same time, this provides both compact and spacious apartments. The volume of the building is sculpted and diversified to create distinctive entrances and a sloping roofscape that strengthens the views of the city. Sculptural cuts on the top and bottom of the facade are carved out according to the function that needs to take place, or certain quality that needs to be provided within the space inside.

The elevation pattern is manipulated by various window sizes that respond to their position within the façade. The red ceramic façade features a subtle gradient of window sizes in dialogue to the buildings overall massing. The distinct red-colour of the façade not only refers to the neighbouring constructivist building but also affirms its character as a warm and welcoming place to live.

The architectural concept was chosen as the best proposal and won the closed competition, held by GK Osnova.