WERK12

MVRDV introduces a radical approach to a former industrial site with WERK12, a transparent 9,600m2 mixed-used development located close to Munich’s East Station. The project, commissioned by OTEC GmbH & Co. KG, connects past to present, a new innovative and expressive building for sports, work, gastronomy, and entertainment emerges from a former manufacturing site. An expressive lettered glass façade allows a dialogue with its surroundings with completion set for 2019.

Facts

Location: Munich, Germany

 

Year: 2014+

Client: OTEC GmbH & Co. KG

Programme & Size: 9,600m² Mixed-use building with offices, sports facilities and entertainment

 

Budget: €16 million

 

About

Responding to the diverse industrial history of the current site of WERK12, the challenge was to create an adaptable building that becomes a nucleus for the new emerging Werksviertel neighbourhood located in close proximity to the city’s Ostbahnhof (Munich East railway station). MVRDV’s ambition is to implement a focal point to the area, with a new building that opens in all directions and is at the heart of the Knödelplatz square. The facade of the building is transparent and does not separate inside from outside and instead of isolating its inner activities, it is in constant dialogue with its surroundings. A transparent reincarnation of industrial times celebrating the future.

The Werksviertel is largely built on an old factory site with a rather informal character. The design translates this character into the new building. Projects often lose their old qualities when they are redesigned and the most important factor was a design that enhanced maximum sunlight, ventilation, and adaptable spaces. The ceiling heights are more than 5 meters on all floors, a rarity for contemporary buildings.

Following the idea of maximum dialogue, the circulation snakes its way around the building, leading from the main square up to the top floor creating a public route to the sky. The panoramic stairs are linked to 3.25 meters wide terraces surrounding each floor, blurring the borders between inside and outside and generating shading and circulation at the same time.

 

The site is a unique an in an entirely new part of Munich and although it is very close to the city centre, it shows a strong contrast to the historic atmosphere. The 5-meter-high letters across the façade of WERK12 reflecting this aspect of the site; a past full of contrasts. They are a tribute to the graffiti culture and extensive use of signage found on the old site.

 

Designed as an upscale urban art piece by local artists Engelmann and Engl these letters are public signage allowing the building to display emotions. Using the tool of German-language comic words, contemporary yet historical at the same time, these words are universal and found in various youth and subculture groups especially on Internet and SMS speak. The words are fractional and work with the repetition of letters. In this way, they create emotions that are not only visually perceptive but extended as an acoustic component.

The ultimate contrast emerges when the building illuminates at night flipping the industrial simple geometry into a light show of another scale – the new selfie hotspot of Munich. The building exposes its inner life.

 

The transformed site confronts the new building with foreseeable changes in the future and demands flexibility and adaptability of the structure. The double heightened floors and the external circulation provide a striking outline, whilst a slim concrete rack serves as a landscape of gallery architecture in the interior of WERK12 and is distributed for individual and sustainable use. The building is created for multifunctional functions and uses and will open in February 2019 with a high-end health club, several bars, restaurants for nightlife and gastronomy, as well as office spaces demonstrating the full potential of the design.

Credits

Design: MVRDV - Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Design Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel, Markus Nagler, Roy Sieljes and Jonathan Schuster

Visualization: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris and Kirill Emelianov

 
Partners:


Co-Architects: N-V-O Nuyken von Oefele Architekten BDA, Munich

Artwork commission: Christian Engelmann and Beate Engl

Images: MVRDV

Structural Engineering: Wolf+

MEP: Teuber + Viel

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap